Uitgeverij Lannoo Campus
Hoe maak je van een blue Monday een freaky Friday?
Het ABC van het nieuwe werken
Het is wetenschappelijk bewezen: plezier op het werk werkt! Als we gelukkig zijn op het werk groeien onze vitaliteit, prestaties en ons zelfvertrouwen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, zienderogen.
Dit zakboekje beschrijft aan de hand van een ‘Plezierpiramide’ hoe je in vijf stappen meer arbeidsvreugde en een succesvollere loopbaan kunt nastreven. Zo kun je elke maandagmorgen met de glimlach en veel goesting alweer een leuke werkweek aanvatten.
Hoe leid je medewerkers (en jezelf) al dansend door grote en kleine veranderingen?
2020 en meteen een nieuw decennium dient zich aan. Globalisering, digitalisering en artificiële intelligentie maken dat kmo’s het allesbehalve gemakkelijk hebben in onze snel evoluerende samenleving. Terwijl je net zou verwachten dat zij zich het snelste kunnen aanpassen aan nieuwe situaties.… Eén van de belangrijkste hindernissen zijn medewerkers die zich te weinig flexibel tonen. Of hou je misschien zelf als zaakvoerder graag vast aan de bestaande en vertrouwde situatie? Zelfkennis is het begin van de wijsheid… Het is wetenschappelijk bewezen dat wijzelf als mens de grootste struikelblok zijn in een veranderingsproces. Wij hebben immers een genetisch gemodificeerde angst tegenover nieuwe onbetreden paden. Hoe pak je die ingebakken weerstand aan? Luc Ardies legt in dit interview met Event Planner uit dat een veranderingsproces zich in 5 fases volstrekt en hoe je die hindernissen kan overbruggen. Bekijk deze leuke preview link hier.
Hoe verleid je in 2019 medewerkers tot verandering?
Mensen zitten vastgeroest in oude gewoontes. Nochtans is dat noodzakelijk voor sectoren, zoals onze retail, die de komende jaren te maken krijgen met de digitalisering. Verandering wordt dé uitdaging van de komende jaren, zowel voor de organisaties als voor de mensen die erin werken. Hoe kan je als werkgever ervoor zorgen dat jouw winkelpersoneel bereid is om nieuwe dingen aan te leren? PMO cvba, het gespecialiseerde center voor personeel- en managementopleidingen, lanceert in samenwerking met Uitgeverij Lannoo Campus een reeks praktijkgerichte zakboekjes die leidinggevenden wapenen om te overleven in een samenleving die sneller en fundamenteler verandert dan ooit te voren. Deze reeks noemt ‘Het ABC van het nieuwe werken’ en is gebaseerd om de zelfdeterminatietheorie (ZDT) van Edward L. Deci en Richard M. Ryan. De kern van de theorie wordt gevormd door de stelling dat er drie natuurlijke basisbehoeften zijn die, indien deze bevredigd worden, een optimale functionering van organisaties en personen stimuleren. ‘ABC’ staat voor 1) ‘Autonomie’: teveel controle op het gedrag van anderen zorgt voor een afname van hun intrinsieke motivatie; 2) ‘Belonging’ of ‘zich verbonden voelen’ met een hecht team waar de medewerkers deel van uitmaken en 3) ‘Competentie’ of opleidingen kunnen volgen waardoor men zich voldoende competent gaat voelen voor de job die men uitoefent.
Waarom de ene opleiding werkt en de andere niet
Het eerst zakboekje uit de reeks noemt ‘Waarom de ene opleiding werkt en de andere niet’ en geeft praktische tips hoe je als werkgever ervoor kan zorgen dat jouw personeelsopleidingen renderen (cfr.https://www.lannoo.be/nl/waarom-de-ene-opleiding-werkt-en-de-andere-niet ). De tweede in de reeks heeft als titel ‘Waarom de ene organisatie swingt en de andere slowt’ en gaat over hoe je medewerkers tot verandering kan aanzetten (spoedig verkrijgbaar bij Uitgeverij Lannoo).
Uitgeverij Politeia
Bij Politeia, uitgever van publicaties voor zelfstandige ondernemers en vrije beroepen, verschenen 4 titels voor retailprofessionals: Topverkoper, Cirkels van Succesvolle KMO’s, ‘Winst dichterbij dan je denkt’ en ‘Winkelpersoneel vinden, houden en motiveren’.
Bestellen kan via wendy.labie@pmocvba.be
Passie komt voor de winst
‘Passie komt voor de winst’ of ‘De vier cirkels van succesvolle KMO’s’ toont aan dat lokale ondernemers mooie kansen hebben, spijts of misschien wel dankzij de huidige globalisering. Net zoals een steen die je in een vijver gooit, zet de binnenste cirkel, de zaakvoerder zelf, de volgende drie cirkels, bedrijf, medewerkers en klanten in beweging. Doorheen het boek slingert als een rode draad, het volledig uitgewerkt praktijkvoorbeeld van een West-Vlaams familiebedrijf. Dit maakt de methodiek van de vier cirkels helder en direct toepasbaar voor elke lezer.
Topverkopers
Bijna niemand wordt geboren als verkoper. Maar iedereen kan dit wel leren! Deze handige pocket voor verkopers of verkopers-in-spe focust
op verschillende aspecten, steeds vertrekkend uit de verkoper zelf (de ‘me’ in dit verhaal): ikzelf op de vloer, ikzelf in relatie tot mijn team, ikzelf in relatie tot mijn klant, en ikzelf in relatie tot mijn werkgever (bedrijf). Met tal van tips, tricks, oefeningen en voorbeelden uit de praktijk wordt dit boekje een bijbel voor iedereen die op de (verkoop)vloer staat.
Wat als de chef niet meer uit zijn keuken komt?
Onze economie is in een neerwaartse prijsspiraal terechtgekomen. Wat vandaag goedkoop is, is morgen te duur. Bijna de helft van onze levensmiddelen wordt in discounts gekocht. Veel meer dan de helft van onze mode artikelen en elektronica is afkomstig van lageloonlanden. Het marktaandeel van de supermarkt discounts en goedkope huismerken is nooit zo groot geweest. Iedereen jaagt iedereen op om de verkoopprijzen voortdurend te verlagen. Ten koste van de rendabiliteit … Onze economie dreigt in een ‘Race to the Bottom’ terecht te komen! Hoe kan een kmo zich daar tegen wapenen? Een denkpiste.
Winst dichterbij dan je denkt
Deze pocket focust op het & nanciële luik van ondernemerschap. Kan je onderneming overleven? Waar zit groei in verkopen en winst? Wat is winst trouwens? Hoe zorg je dat die winst de genomen risico’s en gemaakte investeringen fair vergoedt? Op welke deelactiviteiten zit het rendement goed en waar moet ingegrepen worden? Met dit boekje leer je op een eenvoudige manier het verschil tussen omzet, winst en rendement kennen. Je zal enkele basisprincipes bij de prijsbepaling ontdekken, maar evengoed de impact van een degelijk voorraadbeheer.
Winkelpersoneel vinden, houden en motiveren
Worstelt u als retailer ook zo met uw personeelsbeleid? Mensen vinden, houden, en vooral motiveren, lijkt het moeilijkste wat er is. Maar is dat ook effectief zo? Wat is het geheim van de winkeliers die er wél in slagen het beste uit hun medewerkers te halen en daardoor te excelleren in kwaliteit en klantvriendelijkheid? In deze retailpocket gaan we samen met u op zoek naar de antwoorden. We helpen u heel concreet uw eigen personeelsbeleid naar een hoger niveau te tillen, zodat ook uw medewerkers met meer enthousiasme en inzet op de winkelvloer staan.