Duaal leren

Het onderwijssysteem waarbij studenten zowel op school studeren als praktijkervaring opdoen in een bedrijf

Duaal leren is sinds het schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Scholieren worden zo beter voorbereid op de arbeidsmarkt en ze doen praktijkervaring op in bedrijven, dat werkt ook motiverend.

Tot nu bestonden er al 1.173 duale opleidingen in 160 onderwijsinstellingen verspreid over heel Vlaanderen. De Vlaamse regering zet nu het licht op groen voor 266 extra opleidingen duaal leren in 81 verschillende scholen secundair onderwijs. Het totaal komt zo te liggen op 1.439 opleidingen: een toename van 22%.

"Het beroeps- en technisch onderwijs sluit nauw aan bij de arbeidsmarkt en dankzij duaal leren bouwen we nog meer bruggen met bedrijven", zegt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Volgens hem is het de bedoeling het systeem de komende jaren nog verder uit te breiden. Ook minister van Werk Jo Brouns (cd&v) gelooft in het belang van het systeem. "Met opleidingen die ook op de werkvloer doorgaan geven we jongeren meer kansen om te ontdekken wat echt bij hen past", zegt hij.

Duaal leren heeft voordelen voor opleidingsinstelling, student én werkgever. Rosette, winkelmanager van Proxy Berchem en Milan Chevrolet, coördinator sectorconsulent vertellen je er meer over. Studente Merystela laat ook van haar horen.

Duaal leren proxy Berchem

Duaal leren in jouw winkel?

Wil jij ook een of meerdere leerlingen in een traject van duaal leren een kans geven in jouw winkel? Er zijn financiële stimulansen en incentives waar je een beroep op kan doen!

Onze sectorconsulenten, Aurélie, Milan of Sarah, komen graag langs om je te informeren en op weg te helpen.

Maak een afspraak

Vul het contactformulier in als jij ook duaal leren in jouw winkel wilt