6 op 10 Belgen wil van job veranderen

Hoe de leiders van morgen ervoor zorgen dat de medewerkers van vandaag aan boord blijven.

Volgens de Salarisgids 2024 van Robert Walters bestaat het goede voornemen van heel wat werknemers eruit om van job te veranderen. 60 % wil dat en 44 % zou zelfs binnen de eerste 3 maand de deur van hun huidige werkgever achter zich willen dichtslaan. Wat werknemers hierbij drijft zijn volgende motieven: 1 op 3 is toe aan een nieuwe uitdaging en 1 op 5 heeft nood aan verandering. Wat is daarvan de aanleiding? Het rapport van Walters wijst op de afwezigheid van goed leiderschap en een slechte werksfeer. Werkgevers doen er daarom goed aan in te zetten op flexibiliteit, autonomie, maar ook op interne mobiliteit en opleiding.

Meer info: Salary Survey België 2024 (walterspeople.be)

Geef autonomie, zorg voor een goede verbinding tussen de waarden van de werknemers en die van de organisatie en een goede teamgeest en laat werknemers groeien.
Luc Ardies - Voorzitter PMO

Het ABC van het nieuwe werken

Luc Ardies (voorzitter PMO en auteur van de Lannoo reeks ‘Het ABC van het Nieuwe Werken): het fameuze ABC van Deci en Ryan (de ZDT of zelfdeterminatietheorie) duikt hier blijkbaar weer op: geef ze ‘Autonomie’, zorg voor een goede (ver)’Binding’ tussen de waarden van de werknemers en die van de organisatie en een goede teamgeest en laat werknemers ook groeien (‘Competentie’). 

Tot slot geeft 27 % ook aan dat het aanbod van extralegale voordelen bepalend is in hun beslissing om bij een werkgever te blijven. Hier dient te worden opgemerkt dat het syndroom van de gouden kooi opduikt: harde voordelen dienen de werknemer op korte termijn toch te laten blijven, maar heeft op lange termijn negatieve gevolgen op vlak van de intrinsieke motivatie.

Koop nu de volledige reeks van 'Het ABC van het Nieuwe Werken'. Kleine pockets boordevol praktijkgerichte kennis waar zelfs de meest drukbezette werkgever en manager mee aan de slag kan. Verkrijgbaar bij Lannoo Campus of stuur een mailtje naar info@pmocvba.be (€20/boek).

Gerelateerde artikelen

Aurélie medewerkers motiveren HR event

Hoe motiveer je winkelmedewerkers?

Winkelpersoneel vinden en houden is een uitdaging waarbij een eerlijk salaris essentieel blijkt maar niet voldoende is. Bij ons ontdek je welke andere cruciale factoren de motivatie en retentie van winkelmedewerkers beïnvloeden.