Hoe overleef je een Blue Monday in jouw bedrijf?

5 vragen die je jezelf kan stellen.

Blue Monday, de vermeende meest deprimerende dag van het jaar! Maar wat als we dit jaar Blue Monday verslaan met een dosis positiviteit en welzijn? Hier is hoe je dat doet met behulp van het PERMA-model van Martin Seligman.

1. Positivity - Waar heb je recent aan gewerkt en vond je leuk?

Het is cruciaal om je te richten op positieve aspecten. Denk na over recente taken waar je plezier aan hebt beleefd. Dit helpt om een positieve mindset te cultiveren.

2. Engagement - Op welke kwaliteit heb je hiervoor beroep gedaan? 

Diepgaand betrokken zijn bij een activiteit brengt een gevoel van vervulling met zich mee. Herinner jezelf aan de kwaliteiten die je hebt ingezet. Dit versterkt niet alleen je zelfbeeld maar brengt ook een gevoel van prestatie met zich mee.

3. Relationships - Van wie kreeg je recent een gewaardeerd compliment?

Het is tijd om terug te denken aan de vriendelijke woorden die je hebt ontvangen. Complimenten versterken niet alleen je eigenwaarde, maar ze verslaan ook momenten van onzekerheid.

4. Meaning - Waar draagt jouw werk aan bij?

Elke taak draagt betekenis, hoe klein ook. Sta even stil bij hoe jouw werk bijdraagt aan iets groters. Een gevoel van doel en betekenis kan de somberheid verdrijven.

5. Achievement - Welke doelen heb je gehaald?

Reflecteer op de doelen die je hebt bereikt. Of het nu professionele mijlpalen zijn of persoonlijke triomfen, het vieren van successen geeft je de kracht om moeilijke momenten te trotseren.

PERMA staat voor positiviteit, engagement, relations, meaning en achievement. Een krachtige methode om langdurige verandering in je leven te brengen. Gebruik deze benadering ook in je feedbackgesprekken en breng een golf van positiviteit in je professionele omgeving!
Luc Ardies, een gerespecteerde expert op het gebied van leiderschap, deelt zijn jarenlange ervaring in een compact zakboekje. Ontdek hoe zijn expertise essentiële strategieën biedt om diverse teams te leiden en te inspireren. Verkrijgbaar bij Lannoo Campus of stuur een mailtje naar info@pmocvba.be (€20/boek).

Gerelateerde artikelen

Aurélie medewerkers motiveren HR event

Hoe motiveer je winkelmedewerkers?

Winkelpersoneel vinden en houden is een uitdaging waarbij een eerlijk salaris essentieel blijkt maar niet voldoende is. Bij ons ontdek je welke andere cruciale factoren de motivatie en retentie van winkelmedewerkers beïnvloeden.