Nieuwe kansen in jouw zaak.

Anderstalige nieuwkomers staan klaar om te werken!

Zo'n 29.755 gedreven anderstalige nieuwkomers staan klaar om te handen uit de mouwen te steken. De belangrijkste skill bezitten ze al. En dankzij de taalcoaching van VDAB en een praktijkgerichte opleiding van PMO leren ze de rest bij jou op de werkvloer. Hieronder geven vijf nieuwkomers hun ervaring mee.

Wil jij graag een nieuwkomer aan het werk zetten in jouw zaak?


Stuur een mail naar milan.chevrolet@pmocvba.be of 0472 222 104 of publiceer je vacature meteen op de VDAB-website met #werkplekvrij.

Yevheniia

Yevheniia is nu iets meer dan een jaar in België. In Oekraïne werkte ze al gynaecologe. Na haar aankomst in ons land zocht ze tevergeefs vier maanden lang naar werk. Tot ze uiteindelijk in de Albert Heijn Elizabethlaan van de Peeters-Govers Groep mocht beginnen.

Yevheniia werkt graag met mensen dus ze voelt er zich helemaal op haar plaats. “Met zo’n leuk team en lieve klanten, hoe kan dat ook anders?”, vertelt ze enthousiast. “Enkel aan het vroeg opstaan moest ik in het begin wat wennen (lacht)”. Ze werkt voornamelijk als aanvuller. Daarnaast vangt ze de jobstudenten op en leert ze hen de belangrijkste taken aan.

Yevheniia spreekt echt al heel goed Nederlands. “Ik volgde taallessen bij aankomst maar ik leerde ook veel op de werkvloer via de taalcoach van VDAB. Toch wil ik mijn Nederlands verder perfectioneren. En daar is deze job perfect voor.”

Simon

Simon is al sinds 1990 in ons land. Hij is intussen getrouwd met een Vlaamse en hun kindjes worden tweetalig – Frans en Nederlands – opgevoed. Hij werkte vroeger voor een verhuisfirma, maar is sinds drie jaar fulltime medewerker bij Spar Mechelen.

Het was zijn echtgenote die de vacature in de Spar opmerkte en meteen wist dat het iets voor Simon zou zijn. Hij komt elke dag met de fiets naar het werk, wat supergemakkelijk is, en werkt als aanvuller, magazijnier en aan de diepvriesrayon.

Hij is groot en sterk, wat hem uitermate geschikt maakt voor de job. Maar zijn grootste kracht? Zijn positieve ingesteldheid! “Ik ben een echte ‘mensenman’. Deze job is me dus op het lijf geschreven: veel sociale contacten, een toffe sfeer, een leuke baas en de allerliefste collega’s. Ik hoop dat ik hier nog héél lang mag blijven werken!”

Pavlo

Pavlo is sinds augustus 2022 in ons land. Hij volgde zijn echtgenote Nataliia die al in mei in België arriveerde. Hij werkt nu samen met Nataliia in Albert Heijn XL in Mechelen van Peeters-Goovers Groep.

Hij werkt halftijds in het magazijn en halftijds als onderhoudsverantwoordelijke. Wat hij leuk vindt aan zijn job? Alles! Pavlo werkte meer dan 20 jaar in de bouwsector in Oekraïne. En dat merk je aan zijn sterke armen en uithoudingsvermogen. Iets waar ze bij Albert Heijn Peeters-Govers maar al te blij mee zijn.

Pavlo is zelf oprecht blij dat hij de handen uit de mouwen kan steken en elke dag aan het werk is. Hij spreekt al een aardig mondje Nederlands maar wil onze taal heel graag beter leren spreken. Hij maakt van elke gelegenheid gebruik om een nieuw woord of zinnetje te leren.

Nataliia

Nataliia is sinds mei vorig jaar in ons land. Haar man Pavlo reisde haar achterna in augustus. Ze werkt als kwaliteitsverantwoordelijke in de Albert Heijn XL in Mechelen van de Peeters-Govers groep.

Ze houdt er vooral de winkel en de bureaus netjes. In Oekraïne was Nataliia manager van een winkel in Kiev en verantwoordelijk voor de marketing. Ze heeft dus best wat ervaring in de Retail en is heel dankbaar dat ze in de Albert Heijn mag werken. “De klanten zijn vriendelijk en de collega’s staan altijd klaar om te helpen.

Soms, als ik sta te poetsen, krijg ik een vriendelijke ‘goeiedag’ of ‘dankjewel’ van de klanten. Dat verbaasde me echt!” Haar Nederlands is nog niet zo goed, en toch is het nog nooit een probleem geweest. Iedereen heeft enorm veel begrip voor haar situatie. “Het is belangrijk dat we beter Nederlands leren spreken, want dat is de enige manier om hier een sociaal leven op te bouwen”, besluit Nataliia vastberaden.

Ramish

Ramish kwam in 2014 helemaal alleen toe in België. Hij werkt nu al drie maanden in de Carrefour Express Battel. Zijn eerste woorden Nederlands leerde hij in een zogenoemde OKAN-klas, dat is onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers.

Hij volgde er een jaar lang Nederlandse les. Maar de beste leerschool is volgens hem het échte leven. “Ik spreek zo veel mogelijk Nederlands met mijn vrienden en collega’s. Momenteel zie ik mijn Vlaamse vrienden trouwens vaker dan de Afghaanse. Zo leer ik de taal het snelst.”

Ramish spreekt dus zeker voldoende Nederlands om de klanten van de Carrefour Express op weg te helpen. En als toch even niet lukt, is er altijd wel een collega in de buurt om hem een handje te helpen. Ramish werkt er graag. “De job is heel gevarieerd en de tijd gaat supersnel voorbij. De klanten zijn ook nog eens heel aardig. En ik mag in een leuk team en voor een toffe baas werken. Het sociaal contact vind ik echt de max.”

Een nieuwkomer aan het werk zetten in jouw zaak?

Contacteer Milan via milan.chevrolet@pmocvba.be of 0472 222 104 of publiceer je vacature meteen op de VDAB-website met #werkplekvrij.