De competentiechecks

Word een betere leider met de talenten van jouw team

Ken jij alle talenten van jouw medewerkers? En zet je ze op de juiste manier in? Via de ‘Competentiechecks’, een nieuwe PMO-opleiding gesteund door WSE (Werk en Sociale Economie), komen wij de talenten van jouw medewerkers in kaart brengen. En helpen we je via een concreet plan van aanpak die talenten te omarmen. Laura Debever van Proxy Park Brugge deed het voor en is bijzonder enthousiast.
Het vaste team van Proxy Park Brugge bestaat uit een zevental fulltimers. “We hebben wel maanden dat er 25 loonbrieven vertrekken”, vertelt uitbaatster Laura Debever. “Onze jongste student is 15 jaar, de oudste flexi-jobber is 72. Dat geeft mooi weer hoe divers ons team is.”

Volledig gratis

Na een bezoek van projectcoördinator Marie-Ange Meersman, startte Laura het traject rond ‘Competentiechecks’. Een opleiding van PMO die volledig gratis is dankzij de steun van WSE. “Ik vind het belangrijk om te investeren in mijn team”, vertelt ze daarover. “Iedereen moet de kans krijgen om bij te leren. Dat is waardevol voor je job maar ook in je dagelijkse leven.” De opleiding ‘Competentiechecks’ bestaat uit drie grote blokken: een dag voor het team, een dag voor de leidinggevende(n) en een evaluatiemoment om een concreet actieplan te bespreken.

Competentiecheque proxy park brugge testimonial 2
Ik zie nu in dat ik niet de metser, maar de architect van onze zaak ben. Ik ga nog te vaak meehelpen en brandjes blussen. Terwijl ik wel weet dat ze het kunnen.
Laura Debever - uitbaatster Proxy Park Brugge

Gespot: extra competenties

PMO-trainer Yvan Dierckxsens kwam eind juni langs voor het voeren van talentscans met alle vaste medewerkers. Laura bereidde de gesprekken voor met Yvan en volgde de gesprekken ook mee. “Dat was een heel intensieve dag”, vertelt ze. “Yvan gaat echt op zoek naar de sterktes en talenten van ieder individu. Ook over hun zwaktes hebben we gesproken. Die durf je als werkgever al eens te negeren terwijl het net beter is om eraan te werken.” 

De gesprekken gaan bovendien best wel diep. “Er is bij sommigen een traantje gevloeid, maar het was een ontzettend leerrijke dag. Ik ben tot de vaststelling gekomen dat er competenties in het team zitten die ik miste in de winkel. Zo is er iemand die een enorm organisatietalent bleek te hebben. Ze helpt nu haar collega’s om efficiënter te werken.” Veel heeft te maken met de kennis en ervaring van trainer Yvan. “Waar ik na de derde vraag al gestopt zou zijn, vraagt hij nog door. Waardoor je uiteindelijk echt wel goede gesprekken en heel waardevolle antwoorden krijgt.” 

Het team heeft er volgens Laura ook veel aan gehad. “Er was een heel positieve sfeer na die dag. Yvan heeft na ieder gesprek een foto van de collega’s gemaakt in een ’sterkte-positie’. Die collage hangt op in onze keuken. Je ziet iedereen blinken op die foto. Echt een perfecte weergave van de dag.”

Echte gesprekken

Omdat de gesprekken in juni plaatsvonden, kon Laura met een gerust gevoel aan haar vakantie beginnen. “Onze Proxy is een mallemolen die voortdurend draait. We hebben geen stock, de ingang voor de klanten is ook de ingang voor de leveranciers. Onze enige sluitingsdag is kerstdag in de namiddag. Alle andere dagen zijn we open. Maar dankzij die gesprekken met Yvan konden we iedereen eens uit die mallemolen halen. En écht tijd maken voor een babbel. Dat lukt anders gewoon nooit.”

Toch mag het volgens Laura zeker niet bij die gesprekken blijven. “Het project mag dan wel gratis zijn, je moet er wel de uren van je mensen in steken. Vrijblijvend is het dus niet. Na zo’n dag zit je rugzak vol. Je mag al die kennis niet te diep opbergen. Je moet regelmatig eens iets uit die rugzak halen. Ook voor je mensen, want als die voelen dat er niets gebeurt, is het voor niets geweest.”

Een-op-een

Op de tweede dag van de opleiding volgde Laura een een-op-een-training met trainer Rudy Begas. Die coaching draaide helemaal rond Laura als leider. Opnieuw een heel intensieve maar bijzonder boeiende dag. Rudy werd op voorhand goed gebriefd door Yvan en dat merk je. “We hebben heel concreet gewerkt rond de sterktes van ons team en hoe ik daar als leider het beste uit kan halen. Ik heb van Rudy bijvoorbeeld vaak gehoord dat ik niet de metser, maar de architect van onze zaak ben. Ik ga nog te vaak meehelpen en brandjes blussen. Terwijl ik wel weet dat ze het kunnen. Ik ben een peoplemanager in hart en nieren. Maar dat speelt me soms ook soms parten. Daar ben ik me nu veel meer van bewust.”

Het evaluatiemoment, het derde blok van de opleiding, vindt eind oktober plaats. Marie-Ange zal dan, op basis van de input van Yvan en Rudy, een concreet actieplan komen bespreken. Maar daar heeft Laura niet op gewacht. “Ik vind het traject zo waardevol dat ik alvast een extra opleiding rond leiderschap hebt geboekt bij PMO. Ik weet dat die me zal helpen om een nóg betere architect te worden.”

Ook interesse in de Competentiecheck?

Groei het talent van jouw team.

Gerelateerde artikelen