Ai en Co-creatie in jouw bedrijf

Op bezoek bij het Festival van de Toekomst

Lode Lauwaert over AI & ethiek

Artifiële Intelligentie is al geruime tijd in gebruik maar veel van de angsten eromheen zijn ongegrond ,zegt Lode. De echte zorg ligt in de menselijke vooroordelen die in deze systemen kunnen sluipen, zoals te zien is bij gevallen zoals Amazon's sollicitatieproces, zo werden alle vrouwen direct uit de selectie gefilterd. 

De technologische vooruitgang heeft prachtige aspecten, maar er schuilt ook een duistere kant in termen van ethiek en ecologie, waarbij zaken als misbruik, veiligheid, privacy, transparantie, bias en duurzaamheid aan bod komen.

Concrete Actie voor Ondernemers:
Begrijp de ethische implicaties van AI en implementeer transparante en onbevooroordeelde praktijken in technologische systemen binnen uw bedrijf. Zorg dat jij nog steeds de eindbeslissing neemt en vertrouw niet blindelings AI.

Pieter-Jan Vandevelde van Colruyt Group over co-creatie

Colruyt evolueerde van een familiebedrijf naar een bedrijf van families, waar co-creatie voor innovatie centraal staat. In het snel evoluerende retaillandschap is co-creatie cruciaal om te voldoen aan diverse behoeften zoals digitale gemak, klanttevredenheid, gepersonaliseerde diensten met behoud van privacy, bewuste voedselaankopen en een post-corona focus op gezondheid, zegt Pieter-Jan.

Hij haalt het voorbeeld aan dat supermarkten tegelijkertijd op alle fronten moeten inzetten. Co-creatie biedt de mogelijkheid om dit schijnbaar onmogelijke evenwicht te bereiken, waarbij vooral het bewust eten wordt gestimuleerd zonder consumenten keuzes te beperken.

Concrete Actie voor Ondernemers: Omarm co-creatie als een strategie om in te spelen op de snel veranderende eisen van de consument. De tijd van alles wat we zelf doet, doen we beter is achterhaald, maar ga vooral in zee met mensen die dezelfde waarden en normen delen als je bedrijf.

Hetty Helsmoortel over CRISPR

CRISPR-expert Hetty Helsmoortel vertelde meer over de nieuwe techniek voor genetische manipulatie en hoe deze innovatieve technologie ons leven de komende jaren drastisch zal veranderen. CRISPR is de afkorting van Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats en stelt wetenschappers in staat om te knippen en plakken in onze genen en zo het DNA van mensen, dieren en planten fundamenteel te veranderen. 

Deze technologie geeft kansen maar brengt ook veel risico’s en ethische dilemma’s met zich mee. Dit is een debat dat door iedereen in de maatschappij zal moeten worden gevoerd, zegt ze.

Concrete Actie voor Ondernemers: Hetty moedigt iedereen aan om het niveau van wetenschappelijke geletterdheid op te krikken, dit zowel op medisch vlak als bijvoorbeeld rond de snelle opmars van artificiële intelligentie. Leer bij over nieuwe technologieën zodat jij een onderbouwde beslissing kan nemen voor je bedrijf.
📸 Alle foto's zijn eigendom van het Festival van de Toekomst.
🚀 Dinsdag 26 november 2024 vindt de volgende editie plaats in het Cultuurhuis in Merelbeke.
🌐 Meer informatie en foto's kan je op de website vinden.