Stage na opleiding leidde meteen tot aanwerving

By 26 oktober 2018 Geen categorie

PMO-Opleiding algemeen winkelbediende in de kijker

Stage na opleiding leidde meteen tot aanwerving

Werkzoekenden met de ambitie om in een supermarkt te werken, kunnen via PMO de opleiding algemeen winkelbediende volgen. Aansluitend volgen ze een praktijkstage in de supermarkt. Enthousiasteling Stef Willems volgde succesvol de opleiding en voltooide met verve de stage bij AD Delhaize in Mol.

Vooraleer de deelnemers van de opleiding op de werkvloer stage lopen krijgen ze van PMO een vaktechnische opleiding die hen de knepen van het vak leert. Want hoe simpel de job van een win- kelmedewerker op het eerste zicht lijkt, er komt toch heel veel bij kijken. In de opleiding leren ze hoe ze het best met de verschillende klantentypes omgaan, hoe ze te weten komen wat de klant juist wil, hoe ze een verkoopgesprek moeten voeren en hoe ze winkeldiefstal kunnen voorkomen. Verder komen topics aan bod als winkelpresentatie, wat de beste aanvultechnieken zijn, hoe een kassa functioneert en hoe ze ergonomisch kunnen werken in de winkel. Een opleiding die bij AD Delhaize Mol tot een aanwerving leidde, van de jonge werkzoekende Stef Willems.

Goede vorming

“Uit voorbije opleidingen is nooit een aanwerving voortgekomen, tot nu”, zegt uitbater Frédéric Hoeck. “We hadden niet meteen de intentie om een extra winkelmedewerker aan te werven, maar zijn stage verliep zo goed dat we met behulp van de begeleiders van PMO en VDAB zijn overgegaan op een IBO-contract. Als polyvalente medewerker zetten we Stef in aan de kassa, droge voeding, ondersteuning bij de wijnafdeling en charcuterie. Het heeft ons verrast dat het zo vlot mocht lopen.”

Volgens Frédéric beschikt Stef zeker over de zin en passie om in een supermarkt te werken. “We merkten dan ook dat zijn opleiding bij hem vruchten afwierp. Hij heeft een goede vorming gekend, en heeft de theorie zo in de praktijk kunnen omzetten. We kennen Stef vandaag als een onzeker persoon, maar hij is terechtgekomen in een fijne ploeg van collega’s die hem hulp bieden of bevestiging verschaffen. Ik ben er zeker van dat hij bij ons helemaal op zijn plaats zit.”

Ben je op zoek naar personeel en wil je je team versterken met een opgeleide stagiair? Op de website van PMO kan je terugvinden waar de opleidingen algemeen winkelbediende dit najaar doorgaan www.pmocvba.be/werkzoekend of neem contact op met Vanessa Abbeel: vanessa.abbeel@pmocvba.be of 02 212 26 51.

Ook voor de stagiair was de opleiding en stage bijzonder waardevol. “Als afge- studeerde schilder vond ik niet meteen mijn draai in deze richting. Ik voelde aan dat ik een functie in de verkoop wilde realiseren. Als zoon van een zelfstandig tankstationuitbater heb ik het sociale contact met de klanten altijd onthouden. Daar was ik naar op zoek. Tijdens een gesprek bij VDAB stelden ze me voor de opleiding algemeen winkelbediende van PMO en ASAP Training & Event te volgen. Het gevarieerde programma leek me interessant. De verkooptechnieken bij de verschillende types klanten onder de knie krijgen vond ik erg nuttig. Qua win- kelpresentatie heb ik ook alle inzichten gekregen, net als in diefstalpreventie.”

Stef heeft het intussen helemaal in de vingers en voelt zich goed thuis bij AD Delhaize Mol. Door zijn voorkeur voor de afdeling charcuterie is zijn volgende doel om zich bij te scholen als slager.

 

Contacteer ons