3 factoren om burn-out te verminderen

Welzijn is geen exclusief issue voor werknemers. In De Tijd staat een interessant artikel over welzijnsbeleid voor werknemers. Drie sleutelfactoren zijn cruciaal om het aantal burn-outs te verminderen.

‘Een eerste factor zijn investe­ringen in sociale connecties: zowel interpersoonlijke relaties als relaties met leidinggevenden’, zegt Cédric Velghe van The Vigor Unit, een spin-off van de Universiteit Gent die recent een onderzoek uitvoerde. ‘Dat houdt onder meer in dat je leert samenwerken als team, door informatie te delen, je samen te organiseren en in groep problemen te bespreken en aan te pakken.’
De tweede sleutelfactor is het tegengaan van een excessieve werk­last. Maatregelen kunnen onder meer bestaan uit het beter afbakenen van prioritaire en niet-prioritaire taken, jobcrafting (het ‘kneden’ van een job volgens de behoeftes en vaardigheden van de werknemer) en het bewaken van pauzes tijdens het werk.

De derde factor ten slotte is het bekende evenwicht tussen werk en privé. ‘Ruim 30 procent van de werknemers blijft 7 dagen op 7 werken. Sommigen doen dat omdat ze hun job graag doen, maar bij anderen kan het de mentale afstand tot het werk vergroten en slaapproblemen opleveren.’

Als teamleden zich goed voelen in hun job, dan heeft dat direct een positieve impact op de zaakvoerder. Minder ziekteverzuim en een leuke teamsfeer straalt ook af op het welzijnsgevoel van onze ondernemers. Met PMO willen we ook expliciet inzetten op hun welzijnsgevoel.
Luc Ardies - Oprichter PMO

Wil je meer weten over onze opleiding 'Mindful Leiderschap'? 

Gerelateerde artikelen

Aurélie medewerkers motiveren HR event

Hoe motiveer je winkelmedewerkers?

Winkelpersoneel vinden en houden is een uitdaging waarbij een eerlijk salaris essentieel blijkt maar niet voldoende is. Bij ons ontdek je welke andere cruciale factoren de motivatie en retentie van winkelmedewerkers beïnvloeden.