Succesvol rekruteren

Personeel vinden en houden is meer dan ooit een kunst

Wij lazen voor jou een interessant artikel in Trends en distilleerde er handige tips uit om vlotter gemotiveerde mensen aan te trekken.

Zowat alle bedrijven in Vlaanderen hebben het nog altijd moeilijk om geschikt personeel te vinden. De arbeidsmarkt blijft opvallend krap met 2,6 werkzoekenden per openstaande vacature. En dus zetten ondernemingen hun hr-afdelingen aan om creatief te zijn. Dat gaat van jobadvertenties die de realiteit niet verbloemen tot het promoten van een wisselende loopbaan. Die aanpak lijkt succes te hebben.

De voorbije twaalf maanden werden er 305.097 vacatures aangemeld bij de VDAB. Volgens het Steunpunt Werk en Economie blijft dat op een historisch hoog niveau, maar daalt het wel sinds begin 2023 voor kort- en middengeschoolde jobs, jobs die geen ervaring vereisen en vaste jobs. Bij de vacatures die niet ingevuld raken – iets minder dan 63.000 – zien we dezelfde evolutie: het zijn er 8,5 procent minder dan vorig jaar. 

Maar vijf jaar geleden stonden er veel minder vacatures open bij de VDAB: 49.000. Ze raken anno 2024 dus nog altijd minder goed ingevuld dan toen, en dat in zowat alle sectoren. Bovendien vormen de VDAB-cijfers maar een deel van het verhaal. Niet alle vacatures worden bij de VDAB aangemeld. Een studie van het HIVA/KU Leuven vond voor maximaal 49 procent van de aanwervingen een vacature. Tal van aanwervingen gebeuren via andere wegen. Uit de studie blijkt ook dat 73 procent van de bedrijven aanwerft zonder rechtstreeks een vacature te melden bij de VDAB. Dat betekent niet dat die openstaande banen gemakkelijk opgevuld raken. Bepaalde vacatures worden simpelweg niet langer gemeld omdat de bedrijven ervan uitgaan dat er toch niemand geschikt te vinden is. 40 procent van de bedrijven slaagt er niet in al zijn vacatures in te vullen. De arbeidsmarkt blijft dus opvallend krap met 2,6 werkzoekenden per openstaande vacature, zo leren de cijfers van het Steunpunt Werk. De krapte was de voorbije jaren nog groter, maar vandaag blijft die toch nog een stuk hoger dan in de periode 2018-2019, toen de spanningsindicator rond 3,6 schommelde.

Bedrijven proberen de openstaande banen op verschillende manier in te vullen, leert een rondvraag van Trends bij hr-bedrijven en in verschillende sectoren. PMO zet de voornaamste HR-tips van de grote bedrijven voor jou op een rij:

  • Heb aandacht voor employer branding . Ondernemingen die wat minder bekend zijn bij het grote publiek, zetten nu campagnes op om werkkrachten aan te trekken.
  • Investeer meer tijd in onboarding, het proces waarmee een bedrijf zijn nieuwe medewerkers voorbereidt op hun baan en begeleidt bij elk stap van hun integratie op de werkvloer. Voor wie bij een nieuwe werkgever begint, zijn de eerste weken dus cruciaal.
  • Steek extra energie in de opbouw van een database en het beheer van een pool van (ex-)kandidaten. Nu er een kandidatenschaarste is, is het belangrijk in contact te blijven met de mensen die ooit interesse hebben getoond in jouw bedrijf. Daarnaast doe je er als werkgever goed aan geen bruggen op te blazen met ex-werknemers, en contact te houden. Een aantal van hen komt sowieso terug.
  • Bied voldoende groeimogelijkheden aan. De loyauteit van de mensen is groter dan gedacht. Kom dus met een aanbod waarmee ze zich kunnen ontwikkelen.
  • Besteedt aandacht aan de work-lifebalans.
  • Verkies persoonlijkheid boven competenties.
  • Zorg ervoor er een match is met de bedrijfscultuur. Maar ook doorheen de carrière blijkt dat één van de belangrijke hefbomen voor een retentiebeleid te zijn.
  • Zorg ervoor dat mensen zich goed voelen en blijven voelen, met een focus op het team waarin ze functioneren. Die aanpak gaat veel breder dan een correcte verloning en extralegale voordelen.
  • Probeer om de zoveel jaar mensen een functieswitch aan te bieden zodat ze een wisselende loopbaan kunnen ontwikkelen. Een boeiende, afwisselende loopbaan de voornaamste driver is voor mensen om hun werkgever trouw te blijven.

Voor PMO advies rond succesvol rekruteren.

Gerelateerde artikelen